Voor het leven getekend

Elke nacht kwamen de beelden terug in haar nachtmerries. Beelden die ze in alle scherpte voor zich zag en waaraan ze maar niet kon ontsnappen. Hoewel het al jaren geleden voorgevallen was, beleefde ze het alsof het op dit moment weer gebeurde. Elke nacht.
Jouw schuld. Je was te laat…

Het was een mooie lentedag. De zon scheen uitbundig en de natuur kwam tot leven. Die avond zouden vrienden komen eten en Myrna was al vroeg bezig om de maaltijd voor die avond voor te bereiden. Ze hield van koken en was van plan om haar vrienden die avond culinair te verrassen met een menu van minimaal vijf gangen.
In de speelhoek in de kamer was de kleine Sem, alweer drie jaar, druk in de weer met zijn speelgoed.
Het vrolijke mannetje was een echte handenbinder en begonnen met het ontdekken van zijn wereldje.
Je lette niet op……Jouw schuld…………Nee!

Het aanrecht lag vol met groenten en andere producten die ze zou omtoveren tot een heerlijke maaltijd. Op het fornuis stond een grote pan met soep te pruttelen. Zelfgemaakte tomaten-crème soep. Haar specialiteit.
Dit wil ik niet…………

Opeens vertraagde de wereld om haar heen. Het leek alsof alles in slow-motion ging. Een ijzeren greep hield haar in bedwang. Ze worstelde om los te komen uit die greep, maar haar armen en benen wilden niet meewerken. Totale verlamming. Een gevoel van angst en machteloosheid beving haar. Ze wist dat ze het weer moest beleven en vocht uit alle macht om het te voorkomen……………Schiet op!……Je moet hem redden……niet nog een keer!

Sem…… Pan soep…… Twee kleine handjes……… NEEEEEEEEEEEEEE…!!!
 

                  ***

Uit cijfers van de Nederlandse Brandwondenstichting komt naar voren dat er jaarlijks circa 1.000 mensen met ernstige brandwonden worden opgenomen in één van de drie brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam. Ongeveer 4.500 mensen met brandwonden komen op de spoedeisende hulp terecht. Zij worden ogenomen in het ziekenhuis of doorverwezen naar een brandwondencentrum. Ongeveer 92.000 mensen met een brandwond komen jaarlijks terecht bij de huisarts. Kinderen van 0 – 4 jaar moeten drie keer vaker dan volwassenen naar een arts vanwege brandwonden. De laatste jaren stijgt het aantal ouderen met brandwonden. Ouderen genezen minder goed van brandwonden dan jongere mensen. Hun huid is dunner en ook zijn medicijngebruik en aandoeningen als suikerziekte van invloed op het genezingsproces en zelfs overlevingskans.

Het kan iedereen overkomen: een brandwond.
Brandwonden ontstaan door kokend water, kachels, omvallende kaarsen en – rond oud-en-nieuw – vuurwerk. Met een lichte brandwond, ook wel oppervlakkige brandwond of eerstegraads brandwond genoemd, hoef je vaak niet eens naar een huisarts, terwijl je met een ernstige brandwond voor het leven getekend bent.

Om te voorkomen dat brandwonden zich verergeren en leiden tot blijvende schade bij het slachtoffer, is een goede eerstehulpverlening essentieel. Het credo hierbij luidt: Eerst water, de rest komt later. Hiermee wordt bedoeld dat de brandwond gedurende 10 – 20 minuten gekoeld moet worden met zacht stromend lauw kraanwater. Water met een temperatuur van tussen de 15 en 30 graden wordt door een slachtoffer als aangenaam ervaren.
Kleding zal bij verbrandingen door hete vloeistoffen – zoals bij Sem – aan de huid vastkleven en niet inbranden, wat bij verbrandingen met vuur doorgaans het geval is. Deze kleding moet uitgetrokken worden. Dit geldt ook voor luiers en incontinentiemateriaal. Je kunt ook koelen door het slachtoffer onder een lauwe douche te zetten en daar zijn kleding uitdoen.

Tijdens het volgen van een EHBO-cursus leert u onder meer hoe u ongelukken met vuur, hete vloeistoffen en bijtende chemische stoffen kunt voorkomen en wat u wel en niet moet doen als dergelijke ongelukken zich wel voordoen met letsel bij het slachtoffer.


Misschien denkt u bij het lezen van dit artikel erover om een EHBO-opleiding te gaan volgen.
Dat kan een volledige EHBO-opleiding zijn, maar er zijn ook modulaire opleidingen, zoals Eerste hulp aan kinderen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van deze opleiding. Raadpleeg hiervoor uw zorgverzekeraar. De opleiding is laagdrempelig en gecertificeerde docenten helpen u stap-voor-stap door de lesstof heen.


Op de website van EHBO Nederland (https://www.ehbonederland.nl) vindt u de aangesloten verenigingen, waarbij u een opleiding kunt gaan volgen.
De vereniging bij u in de buurt is: EHBO Vereniging Sassenheim. Zij zijn bereikbaar via info@ehbosassenheim.nl. Neem gerust contact met hen op. 

Zij geven u graag informatie over de diverse cursussen en beantwoorden uw vragen.

EHBO Nederland

Neem contact met ons op

Email

info@ehbosassenheim.nl

Volg ons op social media