EHBO versus BHV

Aan het woord is: Astrid Rombouts.

Ze vond dat de EHBO- verenigingen weinig bestaansrecht meer hadden, nu mensen veelal geschoold werden via hun werk, ook al waren deze scholingen vaak BHV gericht.

Nog niet zo lang geleden was ik op verjaardagsvisite en raakte ik in gesprek met één van de andere aanwezigen. Ik vertelde dat ik de volgende dag eigenlijk zou gaan posten bij een dorpsevenement, de City Swim. Helaas was dat evenement afgelast vanwege de zwemwaterkwaliteit, door de warme zomer was dit niet al te best. Posten bij de evenementen die wij als EHBO-vereniging bemannen zijn altijd erg leuk en tegelijk dankbaar. We zijn altijd aanwezig met z’n tweeën en naar gelang de grootte van het evenement met een groter team. De bezoekers van een evenement zijn veelal vrolijk en de sfeer is vaak heel gezellig. Als EHBO-er kom je veel in sociaal contact met anderen en in een dorp is dat leuk. Even een praatje hier en een praatje daar. Maar, als het erop aankomt, dan staan we er ook echt: als EHBO-er.

Mijn gesprekspartner luisterde geïnteresseerd en vroeg wat ervoor nodig was om te mogen posten op evenementen. Het leek haar leuk en ze had haar diploma. Direct schoot ik overeind, want we komen altijd mensen tekort. Toen bleek dat ze een BHV diploma had, moest ik haar teleurstellen, want helaas, je hebt écht een EHBO-diploma nodig om te mogen posten als EHBO-er.

Ze zei daarop tegen mij dat EHBO-verenigingen weinig bestaansrecht meer hadden, nu mensen veelal geschoold werden via hun werk, ook al waren deze scholingen vaak BHV gericht

En dan kom je op het verschil tussen de officieel erkende EHBO en BHV uit….

Ik vertelde haar over de verschillen en wat onze leden moeten doen om hun diploma geldig te houden. Dat een BHV-er veelal leert te handelen bij incidenten die in een werkomgeving gebeuren en dat een EHBO-er volgens het Oranje Kruis wordt opgeleid, om in alle mogelijke ongevallen, thuis, op straat of op evenementen te kunnen handelen.

Het grote verschil is vooral dat een EHBO-er verdiept en verbreedt geschoold en competent is ten opzichte van de BHV-er.

En ja, ze heeft ook wel deels gelijk. Want EHBO-verenigingen hebben het niet gemakkelijk, zeker niet na twee corona-jaren waarin we geen beginnerscursus konden starten en we online lessen hebben gevolgd. Het heeft leden gekost, die dat niet zagen zitten en hun diploma zagen verlopen. Ook hebben we te maken met vergrijzing. Er zijn een aantal vrijwilligers die veel voor de vereniging doen, maar ook een dagje ouder worden en dat niet kunnen blijven doen.

En veel mensen geven zich inderdaad minder snel op voor een EHBO- cursus, als ze al een BHV-diploma hebben.

Maar wist u dat u door eerder opgedane kennis en vaardigheden u al een goede achtergrond en basis hebt, mocht u alsnog willen starten met een EHBO-cursus? En dat het volgen van een cursus EHBO goed aansluit als verdieping en verbreding van uw competenties? Dan levert het toch nog iets op, mocht u willen starten met een EHBO-cursus. We zien uw aanmelding graag tegemoet 

Astrid Rombouts

Voorzitter EHBO Vereniging Sassenheim

*inhoud is met toestemming geplaatst

Neem contact met ons op

Email

info@ehbosassenheim.nl

Volg ons op social media